• darkblurbg

Villa de Sluiswachter markeert een prachtig punt. Het staat op de overgang van dorp naar landschap en het kruispunt van de Groningerweg met waterweg naar het Paterswoldse meer. Op deze plek komen deze eigenschappen samen en geven de locatie een uniek karakter. Nico Visser architect TEAM 4 ARCHITECTEN over het ontwerp.

  

Ontwerp

Het ontwerp is een combinatie van het dorpse karakter van de doorgaande weg met het moderne en veelal kubistische karakter van de woonwijk. Het dorpse zit in de kleinschalige opbouw van het volume. Elke verdieping krijgt een apart gevelmateriaal. De opbouw is gelijk aan de oorspronkelijke woningen van de Groningerweg. Rode bakstenen op de begane grond, antraciete dakpannen op de hoogte van de daken van de naastgelegen woningen en een lichte houten opbouw die kleiner is dan de verdiepingen eronder.

Alle woningen zijn maximaal gericht op het uitzicht op de prachtig groene omgeving en op de zon voor warmte en daglicht. De appartementen hebben een vierkante plattegrond waardoor er veel uitzicht rondom is en binnen een groot gevoel van ruimte is. De ruimte terrassen zijn zorgvuldig geplaatst zodat ze een logische overgang vormen van binnen naar buiten en zonder dat je je buren ziet.

Sfeer en beleving

De sfeer van kleinschaligheid van het gebouw heb ik sterk tot uitdrukking willen laten komen in het ontwerp. Als bewoner zie je van buiten direct welk appartement van jou is. Het geheel is meer een groot landhuis dan een appartementencomplex. Met de ligging aan de sluis is het een stoer dorps, en tegelijkertijd zeer eigentijds gebouw. Met trots draagt het de naam Villa de Sluiswachter.

Nico Visser architect